Wat kan een voedingsadviseur voor je betekenen?

Meer energie

Meer energie door juiste voeding

Beterslaap ritme

Minder ziek door voldoende slaap

Gewichtsverlies

Advies over Koolhydraten en verkeerde vetten

Scherpe geest

Een gezond lichaam kan een scherpe geest bevorderen

Gezondheidsklachten

Doormiddel van voeding ontstekingen tegengaan

Persoonlijk advies

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je hebt last van vermoeidheid, je voelt je regelmatig niet lekker, bent vaker verkouden en emotioneel minder stabiel. Heb je er wel eens over nagedacht dat voeding de oorsprong van deze klachten kunnen zijn.

Een orthomoleculair voedingsdeskundige, arts of therapeut begint daarom met het uitvragen van je lichamelijke klachten en/of emotionele problemen. Ook emotionele problemen kunnen namelijk een oorsprong hebben door een tekort aan bepaalde vitaminen en/of mineralen. Tijdens de intake wordt daarom uitgevraagd wat je aan voeding en drinken tot je neemt. Er worden linken gelegd tussen klachten en bijvoorbeeld het niet goed functioneren van een orgaan door tekorten aan bouwstoffen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een allergie of een intolerantie voor bepaalde voeding waardoor het systeem uit balans raakt.

In een aantal gevallen wordt geadviseerd om een urine of bloedmeting af te nemen. Op deze manier kan worden gemeten of bepaalde stoffen in het lichaam voldoende aanwezig zijn. Er zijn ook artsen en therapeuten die andere soorten testen als onderzoek methode toepassen, zoals bijvoorbeeld kinesiologie of de VEGA-test.

Na deze analyse wordt een aantal adviezen gegeven. Stap voor stap word je huidige voedingspatroon aangepast. Tijdens de consulten wordt besproken welke (doorhet nieuwe voedingspatroon) je klachten vermindert en cq verdwenen zijn (of zelf geheel wegneemt) en waar nog verder aan gewerkt kan worden.

Goede voeding geeft geen garantie op een goede gezondheid, maar goede voeding kan wel een goede gezondheid bevorderen

Meer energie

Je moe en futloos voelen kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een sterk schommelende bloedsuikerspiegel, overbelaste darmen en een verzuurd lichaam of chronische, vaak niet direct voelbare, ontstekingen.

Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt voor vermoeidheid. Onze voedingsaviseurs zullen om deze reden aanraden om een bewuste keuze te maken in het gebruik van koolhydraten. Wist je bijvoorbeeld dat een broodje kaas van grote invloed is op je bloedsuikerspiegel. Om een after lunch dip te voorkomen zijn andere lunches beter geschikt.

Wel eens van pH waarde gehoord? Deze waarde zegt iets over de zuurgraad in je lichaam. Sommige voedingsmiddelen zorgen voor verzuring in het lichaam. Als je lichaam verzuurt dan voel je je futloos, je kunt last krijgen van eczeem, schimmelinfecties, verspringende pijntjes of reumatische klachten. Orthomoleculaire voeding streeft er naar dat je voeding voor 80% bestaat uit niet-verzurende voeding.

Misschien leg je de relatie niet snel, maar ook je darmen hebben invloed op je energie. Door verkeerde voeding kan je darmwand poreuzer worden. Hierdoor kunnen restanten van het eten in het bloed terecht komen. Het aanpassen van je eetpatroon zorgt ervoor dat je je energieker voelt.

Een beter slaapritme

Een slecht slaapritme kan zowel een oorzaak als een gevolg zijn van verschillende ziekten, zoals; diabetes, overgewicht, hypertentie en hartklachten. Door tekort slaap gaan hormonen anders werken en wordt ook het immuunsysteem beïnvloed. Het hormoon melatonine is een belangrijk hormoon voor een goede nachtrust. Met voeding kun je ervoor zorgen dat er meer melatonine wordt aangemaakt. Onze voedingsdeskundigen kunnen je helpen om de oorzaken van het slechte slaapritme te achterhalen en de juiste stappen te zetten naar een goed slaapritme.

Gewichtsverlies

Een voor de hand liggende oorzaak van overgewicht is het gebruik van snelle koolhydraten. Tegenwoordig wordt in bijna alle bewerkte producten een vorm van suiker of vet toegevoegd. Probeer maar eens een verpakt koekje te vinden met minder dan 15% suiker. Maar ook alle voorverpakte producten als soep in blik, tomatenpuree, ontbijtkoek, mix pakjes voor nasi/bami spaghetti bevatten veel zout en suiker. Door het gebruik van deze snelle koolhydraten kan er op termijn sprake zijn van een verhoogde insulinespiegel. Hierdoor geeft het lichaam constant een signaal af om vet op te slaan. Een teveel aan glucose wordt dan gekoppeld aan vet. Met als gevolg overgewicht.

Daarnaast eten we snel te veel verkeerde vetten. Wist je bijvoorbeeld dat kaas maar ook chocolade veel verzadigd vet bevat? Door het al hoge insuline niveau door het eten van te veel suiker, worden deze vetten ook minder goed afgebroken en dus opgeslagen in je lichaam.

Scherpe geest

Een scherpe geest in een gezond lichaam. Een gezond lichaam kan een scherpe geest bevorderen. Let maar eens op hoe je je voelt als je een paar weken niet op je voeding hebt gelet. Het algemene advies is makkelijk: hoe meer bewerking voedsel heeft ondergaan voordat het op je bord ligt, des te zwaarder is het voor het lichaam om deze stoffen af te breken. Je lichaam wordt hierdoor zwaarder belast. Dit beïnvloedt ook een gezonde geest. Eet daarom natuurlijke voeding en geen bewerkt voedsel dat in een fabriek tot stand is gekomen.

Gezondheidsklachten verminderen door ontstekingen de baas te worden/ te verminderen

De voedingsadviseurs kunnen je helpen om de relatie te leggen tussen je lichamelijke klachten en de oorzaken van deze klachten. Zo kan bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, depressie en huidklachten voortkomen uit ontstekingen. Samen met een voedingsadviseur wordt gekeken hoe deze ontstekingen door middel van voeding kunnen worden weggenomen. Zo word je aangeraden om bepaalde voeding niet meer te eten en andere voeding juist wel. Naast de voedingsadviezen wordt gekeken hoe je het nieuwe voedingspatroon kunt inbouwen in je dagelijkse leven.

Vind een voedingsdeskundige bij jou in de buurt?

Voedingswaarde

klik op een groente!