DGN Voedingsadviezen

Heeft u weinig energie, (vage) klachten, bent u vaak verkouden of lukt het afvallen maar niet? Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat het ook aan de aard van uw voeding kan liggen? Onze voeding heeft direct invloed op hoe we ons voelen en op onze gezondheid. Het is mogelijk om meer energie te krijgen door met voeding aan de slag te gaan!

Eet je gezond met groente

Gepubliceerd:5/1/2021 7:02:11 PM
Laatste update:5/1/2021 7:02:11 PM

Eet meer groente

Groenten zijn van oorsprong een koolhydraatbron. Door de aanwezigheid van de vezels en het ontbreken van de suikers is groente een goede voedingsbron. Naast de vezels bevat groenten veel mineralen zoals kalium, magnesium en calcium. Biologische groenten en de seizoensgroenten bevatten de meeste mineralen. De mineralen in de groenten zorgen ervoor dat de zuur-base balans in evenwicht komt. Een orthomoleculaire maaltijd bestaat daarom voor 80% uit ontzurende groente.

Gevolgen van het eten van meer groenten

  • Betere afweer en ontgiftend. Koolsoorten(bloemkool, boerenkool, broccoli, spruitjes, witte kool, chinese kool) bevatten beschermingsstoffen die afweerverhogend en ontgiftend werken.  Roerbakken, stomen en stoven van deze groenten zorgt ervoor dat de stoffen behouden blijven.
  • Voorkomen van maag- en darminfecties. Het nitriet in nitraatrijke groenten vormt zich met behulp van maagzuur tot stikstofoxide. De stof doodt onder andere E. coli en salmonella in de maag. Nitrietrijke groenten zijn: bieten, koolrabi, andijvie, bleekselderij, postelein, spinazie, raapstelen, spitskool, chinese kool, paksoi, venkel, snijbiet, radijs en tuinkers. Combineer deze groenten liever niet met vis. Deze combi zorgt voor de kankerverwekkende stof nitrosamine in de maag.
  • Voorkomen van westerse ontstekingsziekten. De mineralen in de groenten voorkomen botontkalking en zijn basisch. Ze voorkomen hiermee dat je lichaam verzuurt. Een verzuurd lichaam krijgt eerder ontstekingen en is hierdoor bevattelijk voor ontstekingsziekten zoals; reuma, eczeem, psoriasis, allergieën en MS.

Voedingstips van ongezond naar steeds gezonder

  • Een maaltijd met veel pasta, rijst en vlees en weinig tot geen groente.
  • Groente uit blik, pot of diepvries. Bewerking van groenten zorgt voor minder vitaminen, mineralen en plantenstoffen.
  • Een maaltijd met meer gekookte groenten. 10 minuten de groente doorkoken zorgt al voor een verlies van 50% van de vitaminen en mineralen.
  • Een maaltijd welke bestaat uit 50% groenten, minder rijst en pasta en minder vlees.
  • Een maaltijd van gestoomde of gewokte groenten (in olijfolie extra vierge) aangevuld met zilvervliesrijst of volkoren pasta en 70 gram vis/gevogelte.
  • Een maaltijd van verschillende soorten groenten aangevuld met vis (vette vis is prima) of ei of noten of paddenstoelen of peulvruchten (zoals sperziebonen of linzen).

 

Verminder/ stop met het gebruik van suiker

De gemiddelde Nederlander gebruikt per jaar bijna 40 kilo suiker! Dit zijn niet alleen de suikers die wij zelf toevoegen aan onze koffie en thee. Het gebruik van suiker wordt ons inmiddels opgedrongen omdat het in heel veel producten wordt verwerkt. Door suiker toe te voegen wordt alles lekkerder en dat weet de voedingsindustrie. We weten inmiddels dat suiker slecht is voor onze gezondheid. Door teveel suiker gebruik stijgt de kans op diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.

Minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten

Van vlees eten word je sterk en flink werd verteld. Er zijn diëten die aangeven dat je jezelf beter voelt bij het eten van meer eiwitten en minder koolhydraten. Op de korte termijn klopt dit ook. Door meer eiwitten te eten kun je afvallen en voel je je fitter en energieker. Je denkt daarom gezond bezig te zijn. Maar het zijn allemaal effecten voor de kortere termijn.

Meer vitaminen en mineralen

Op dit moment heeft 50% van de volwassenen en 12% van de kinderen overgewicht. Toch zijn veel mensen ondervoed. Dit heeft dan niet te maken met de hoeveelheid voedsel die we eten, maar wel met de kwaliteit van de voeding. We eten tegenwoordig veel producten die veel macronutriënten bevatten (koolhydraten, eiwitten en vetten), maar weinig micronutriënten (vitamines, mineralen).

Melk is goed voor elk, toch?

Al lange tijd wordt gezegd dat melk goed en gezond is voor ons. Melk werd op school gegeven aan kinderen en in campagnes werd breed uitgemeten dat melk de witte motor is voor ons lichaam. Melk is goed voor onze botten..of toch niet? Hoe zit het eigenlijk met melk?

Hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid en slechte slaap kunnen een gevolg zijn van een ontregelde hormoonhuishouding

Een disbalans in de hormoonhuishouding kan allerlei klachten als gevolg geven. Gelukkig kun je door goede gewoonten de verstoorde balans verbeteren.

Advies van een voedingsdeskundige bij jou in de buurt?

over Eet je gezond met groente

Het nieuwe boek van Rineke Dijkinga

Alles draait om je hormonen

klik hier om te bestellen

De beste dokter staat in de keuken

Birgit de Heij | Theorie en praktijk van de orthomoleculaire voeding

ISBN 9789057871566

klik hier om te bestellen

Gezond door voeding

Orthomoleculaire recepten.

Birgit de Heij | ISBN 978-90-5787-178-8

klik hier om te bestellen