DGN Gezondheidsklachten

Heeft u weinig energie, (vage) klachten, bent u vaak verkouden of lukt het afvallen maar niet? Heeft u chronische klachten? Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat het ook aan de aard van uw voeding kan liggen? Onze voeding heeft direct invloed op hoe we ons voelen en op onze gezondheid. Veel gezondheidsklachten en ziekten zijn te verminderen of te verhelpen door met voeding aan de slag te gaan!

Depressie

Gepubliceerd:6/8/2017 10:49:05 PM
Laatste update:6/8/2017 10:49:05 PM

Depressie is een ziektebeeld met verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Volwaardige voeding kan depressies voorkomen. Uit onderzoek bleek dat een westers voedingspatroon, rijk aan bewerkte producten, bewerkte vleesproducten, geraffineerde granen, suikerrijke desserts en vette zuivelproducten de kans op een depressie met 58% verhoogt. Suiker staat bovenaan als voedingsoorzaak voor een depressie. Het verteren van suikers heeft namelijk veel micronutriënten nodig. Daardoor ontstaat een tekort. Vaak is er ook sprake van een tekort aan de neurotransmitter serotonine en het slaaphormoon melatonine. Een schommelende bloedsuikerspiegel is vaak de oorzaak van dips en daarmee van depressieve gevoelens.

Advies

  • Beperk het gebruik van eieren.
  • Vermijd alcohol, suiker, geraffineerde voeding en klant-en-klaar voeding en koffie.
  • Vermijd producten met histamine, zoals bijvoorbeeld: varkensvlees, lever, rookworst, garnalen, zuurkool.

Acne

Acne is een verzamelnaam van huidaandoeningen, die te herkennen zijn als puistjes. Acne verschijnt door een verhoogde vorming en/of inname van geslachtshormonen, vooral een verhoogd testosteron is kenmerkend.

ADHD

ADHD is een aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Deze hyperactiviteit gaat vaak gepaard met leerproblemen, dyslexie of dyscalculie (getalsblindheid).

Aderverkalking

Aderverkalking is een aandoening van de slagaderwand, vooral de wand van de kransslagader, de aorta en de vertakkingen van de aorta. Het betreffen de aderen die de organen, inclusief het hart, van zuurstof voorzien. Aderverkalking is de oorzaak van hart- en vaatziekten. Om de celwanden soepel te houden is het belangrijk om minder verzadigd vet te eten en meer onverzadigd vet

Alzheimer

De ziekte van alzheimer is een degeneratieve aandoening. In eerste instantie wordt meestal het korte termijn geheugen aangetast. In een later stadium is er ook sprake van gedragsstoornissen. Uiteindelijk sterven de zenuwcellen in de hersenen af. Een van de kenmerken van de ziekte van alzheimer is dat de amyloïde eiwitten niet worden afgebroken en hierdoor plaques vormt in de hersenen.

Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma hebben ontstoken, hyperactieve luchtwegen, die veel slijm produceren. Chronische ontstekingen kenmerken zich door een overschot aan vrije radicalen, die weefsels irriteren en doen ontsteken. Prikkels veroorzaken aan astma aanval. Voorbeelden van prikkels zijn: koude lucht, zware inspanning of stress, huisstof, pollen en bepaalde voedingsstoffen

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een toestand waarbij sprake is van een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed. Hemoglobine is het rode, zuurstof en koolstofdioxide transporterende eiwit in het bloed, dat zich bevindt in de rode bloedcellen. Hemoglobine bevat ijzer. Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede.

Hoofdpijn

Hoofdpijn zit in de structuren rond de hersenen, zoals de bloedvaten, de hersenvliezen, de aangezichtsspieren, de neusbijholten en de huid. Een griepvirus, een ontsteking, hoge bloeddruk, vergiftiging (E-nummers, alcohol/suikers), te weinig vocht of het vrijkomen van histamine zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van hoofdpijn.

Premenstrueel Syndroom

PMS is een groep klachten of symptonen die bij vrouwen vlak voor de menstruatie optreden.De voornaamste klachten zijn dan: duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn, strakke huis, opgezwollen borsten en buikpijn.

Bloedsuikerschommelingen

Suiker en andere geraffineerde koolhydraten zorgen voor een onnatuurlijke snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. In reactie hierop wordt veel insuline aangemaakt zodat de cellen snel de suikers opnemen. Na dit proces daalt de bloedsuikerspiegel enorm, zodat opnieuw een behoefte ontstaat aan suikerrijk voedsel. Het gevolg is een schommelende bloedsuikerspiegel.

Brandend maagzuur

Zuurbranden komen meestal voor bij een tekort aan maagzuur. Het eten wordt dan namelijk slechter verteerd en er ontstaan gistingsprocessen van koolhydraten en bederf van eiwitten. Hierdoor vormt zich melkzuur, pyrodruivenzuur en zwavelverbindingen, die een brandend gevoel in de maag veroorzaken

Candida

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. We noemen candida ook wel eens gist in plaats van schimmels. Gist is een eencellige schimmel. We spreken van een candida infectie als de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën

Hoge bloeddruk

De bloeddruk is de vloeistofdruk in het slagadersysteem. Bloeddruk kent een boven- en onderdruk. We spreken van een hoge bloeddruk bij een 140/90 millimeter kwik of een nog hogere druk. De mineralen kalium en natrium zorgen voor het in stand houden van de bloeddruk.

Koortslip

Koortslip uit zich in pijnlijke blaasjes, die na enkele dag overgaan in een met korstje bedekte zweertjes. Een koortslip is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus.

Multiple Sclerose

MS is een ernstige chronische auto immuunziekte met een sterk invaliderend karakter. Het is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Er is sprake van een ontsteking van de beschermende laag, de myelineschede, rond de zenuwen.

Reumatische aandoeningen

Onder de volwassen bevolking heeft 35% van de vrouwen en 25% van de mannen reumatische klachten. Er is sprake van vrije radicaalvorming. Het zuur base evenwicht speelt eveneens een belangrijke rol. Voedselovergevoeligheid en intoleranties komen vaak voor bij reumatische klachten.

Slaapklachten

Slapen heeft als functie onder andere het opladen van de hersenen. Een slechte nachtrust kan veel klachten met zich meebrengen. Het energieniveau daalt en mentale functie gaan er onder lijden

Traag werkende schildklier

De schildklier is een klier aan de voorzijde van de hals. Het schildklierhormoon beïnvloed stofwisselingsprocessen

Advies van een voedingsdeskundige bij jou in de buurt?

over Depressie

Het nieuwe boek van Rineke Dijkinga

Alles draait om je hormonen

klik hier om te bestellen

De beste dokter staat in de keuken

Birgit de Heij | Theorie en praktijk van de orthomoleculaire voeding

ISBN 9789057871566

klik hier om te bestellen

Gezond door voeding

Orthomoleculaire recepten.

Birgit de Heij | ISBN 978-90-5787-178-8

klik hier om te bestellen